In Romania se munceste, insa exista inca expresia aceasta care e foarte probabil sa fie valida si in ziua de azi: munca la negru.
Dar oare merita sa muncesti la negru in constructii?
Am auzit din stanga si dreapta diferite pareri legate de aceasta alegere, pe care eu cu siguranta nu o sustin, desi pot sa inteleg de ce poate fi tentanta.
Asa ca, sa iti spun care sunt avantajele si dezavantajele muncii la negru in domeniul constructiilor din punctul meu de vedere.
Care sunt avantajele atunci cand muncesti la negru?
Munca la negru presupune nedeclararea serviciilor prestate ca muncitor fata de autoritatile competente. Astfel, daca alegi sa nu declari ceea ce muncesti, eviti taxe.
Mai pe romaneste, toti banii pe care ii primesti in urma realizarii unei lucrari, iti vin tie in buzunar.
La inceput poate parea o idee buna, desi nu e.
Sa zicem ca poate reusesti sa castigi intre 400 si 600 de lei pe zi. Astfel, la sfarsitul unei luni poate ai un ”salar” intre 1 si 3 mii de euro. Pe langa ca nu platesti taxe, nici nu te ocupi cu documentarea muncii tale. Practic, 0 birocratie.
Timpul acesta castigat il poti folosi in a mai termina un perete sau a mai face ceva in plus pentru banii pentru care lucrezi in fiecare zi.
Ca si avantaje, eu doar pe astea doua le-am gasit.
Care sunt dezavantajele?
- Riscuri ridicate
In fiecare zi te supui unor riscuri financiare. Autoritatile competente te pot lua prin surprindere chiar in locul unde lucrezi, fara sa tina cont ca este o casa privata in constructii.
Amenzile sunt extrem de mari si poti ajunge sa lucrezi 1-2 luni doar sa iti achiti datoria fata de stat.
- Lipsa platii
In cazul in care alegi sa lucrezi in ilegalitate, platitorul este constient de acest lucru. Drept urmare, el are puterea de a decide daca alege sa te plateasca pentru lucrarea pe care ai realizat-o.
Din moment ce nu te afli in legalitate, nu ai practic dreptul de a lua nicio actiune impotriva celui care alege sa nu respecte intelegerea dintre voi. Drept urmare, exista riscul ca beneficiarul sa nu onoreze plata.
- Pierzi clienti
Sunt clienti, care vor sa isi faca o lucrare, mica sau mai complexa, dar au nevoie, din cauza experientei negative cu alti mesteri, sa lucreze in legalitate si sa aveti un contract. Un contract il asigura atat pe beneficiar, cat si pe mester, ca termenii agreati vor fi respectati.
Daca tu nu poti sa oferi un contract, o factura si un deviz, acei clienti vor alege sa nu lucreze cu tine. Deci, pierzi clienti.
Ce tipuri de clienti pierzi?
Din punctul meu de vedere, pierzi clienti importanti.
Sa zicem ca o persoana juridica planuieste sa isi renoveze sediul firmei. Asadar, pentru a te putea plati, au nevoie de un document fiscal pentru lucrarea pe care o realizezi.
Alti clienti isi fac casa accesand fonduri de la banca, fonduri pe care le pot folosi doar in baza unei facturi. Nici acesti clienti nu vor apela la tine daca nu poti sa le oferi un document legal pentru lucrarile pe care le prestezi.
- Lucrari de mici dimensiuni
In cazul in care alegi sa lucrezi la negru esti limitat cand vine vorba de dimensiunea lucrarilor pe care le poti lua.
Ca sa poti face o lucrare mai mare, pe mai multi bani, ai nevoie de o echipa cel mai probabil. Oamenii nu vor veni in echipa ta daca nu au siguranta unui contract de munca si chiar daca vin, va expuneti amandoi unor riscuri mari.
Degeaba castigi cand lucrezi 500-600 lei pe zi, daca tu poate lucrezi doar 5-10 zile pe luna. Daca ai si o echipa pe care trebuie sa o platesti, asa la negru, ei vor avea pretentia sa ii platesti daca nu ai ce sa le dai de lucru fiindca altfel se duc in alta parte.
Un dezvoltator imobiliar spre exemplu, are nevoie sa isi deduca cheltuielile cu imobilul pe care il construieste si vrea sa aiba si o siguranta din punct de vedere al garantiei. Daca lucrezi la negru, acesta nu va lucra cu tine fiindca nu are nici o garantie nici ca iti faci bine treaba si nici nu poate sa isi deduca cheltuielile.
In momentul in care lucrezi legal si vrei sa iti faci o echipa, inclusiv oameni vei gasi mai usor fiindca poti sa le garantezi prin contract (nu prin vorbe) un loc de munca stabil.
- Resurse financiare de investitie limitate
Daca tu vrei sa fii printre mesterii de top, ai nevoie de scule si utilaje profesionale care implica o suma de bani ridicata. Drept urmare, poate fi o provocare sa cheltui sume de bani mari dintr-o data.
Daca nu ai nimic palpabil, nimeni nu o sa te finanteze cu nimic si nu vei putea obtine nici macar un credit sau o finantare in rate.
Asta te pune in postura in care tu tot timpul trebuie sa strangi banii intregi pentru fiecare achizitie pe care vrei sa o faci, iar dupa cum probabil stii, banii isi pierd valoarea in timp.
Deci ideea de a pune multi bani de-o parte nu este neaparat in avantajul tau.
Eu le recomand mesterilor profesionsiti care apeleaza la Airless Consulting sa plateasca in rate.
Iata si motivul.
Sa zicem ca te-ai hotarat sa lucrezi mai repede si ai decis sa investesti intr-o pompa de zugravit care costa 6000 de lei.
Ti-ai propus si sa achiti aceasta suma in 18 luni, iar rata lunara este de 500 de lei.
Totalul sumei pe care ajungi sa il platesti este undeva la 9000 de lei, la sfarsitul perioadei de 18 luni.
Da, intr-adevar e mult. Platesti cu 3000 de lei mai mult decat suma initiala, dar hai sa ne uitam la aceasta decizie si din alta perspectiva. O perspectiva din care si eu personal ma uit.
Mesterii profesionisti produc intr-o luna cel putin de 10 ori mai mult decat rata pe care trebuie sa o plateasca. Deci, in cazul asta 5000 de lei. Drept urmare, sa achiti 500 de lei lunar nu iti afecteaza major banii de care dispui pe o luna pentru a achita cheltuielile de zi cu zi.
Insa daca alegi sa platesti integral 6000 de lei cu siguranta vei resimti acea suma achitata cateva luni si vei fi nevoie sa faci anumite compromisuni.
Practic daca alegi plata in rate, e ca si cum ti-ai lua o pompa airless, fara sa faci nici un efort financiar.
Bineinteles, daca ai o luna mai buna cu incasari mai bune, poti apela dupa cateva luni la plata anticipata si atunci dobanda ta se reduce si mai mult.
Dar pompa ta se plateste singura cu banii pe care te ajuta sa ii produci.
In plus, e important sa stii ca daca ai nevoie de un credit pentru dezvoltare, nu vei avea acces la acesta daca nu lucrezi legal. Astfel, oportunitatile tale de dezvoltare scad.
Ca si concluzie, din punctul meu de vedere, munca la negru iti micsoreaza si limiteaza oportunitatile de dezvoltare. Inregistreaza-ti veniturile si acces la mai multe posibilitati de a castiga si mai multi bani.