Cuprins:
1. Ce este o pompa de zugravit ?
2. Cate tipuri de pompe exista ?
3. Care sunt dotarile standard ?
4. Care sunt avantajele utilizarii unei astfel de pompe?
5. Care sunt caracteristicile care conteaza cel mai mult ?
6. La ce trebuie sa fim atenti cand ne alegem propriul model ?
7. Cum se face intretinerea in mod corect?
8 .Recomandarile noastre
E greu sa spun care este cea mai buna pompa de zugravit, insa cu siguranta pot sa iti recomand cea mai buna varianta in functie de nevoile tale. O pompa de zugravit se alege in functie de dimensiunea lucrarilor tale si de tipul materialului pe care vrei sa il pulverizezi. Inainte de toate vreau sa-ti spun mai multe despre pompele de zugravit in general.
Ce este o pompa de zugravit?
O pompa de zugravit te ajuta sa obtii de 10 ori mai repede rezultatele pe care obisnuiai sa le ai folosind un trafalet. Evident este destinata zugravilor profesionisti care vor sa lucreze mai rapid, mai usor si sa obtina rezultate de inalta calitate.
Pompa de zugravit implica o tehnica de lucru mecanizata care asigura o pulverizare uniforma a materialului.
Practic, materialul introdus in circuit pompei va fi atomizat si transformat in mici particule care redau o aplicatie fina si acopera peretii sau tavanul in mod profesionist.
Cate tipuri de pompe exista ?
Exista 3 tipuri de pompe airless principale:
- pompa de zugravit
- pompa de glet
- pompa de tencuit
Pompa de zugravit este ideala pentru a aplica diferite materiale de o vascozitate mai redusa precum lac, vopsea lavabila, solutii de ignifugat, baituri.
Pompa de glet te ajuta sa-ti usurezi munca si este indica celor care vor sa aplice materiale cu o vascozitate mai ridicata precum glet, adezivi sau tencuieli decorative.
Pompa de tencuit este potrivita pentru pulverizarea materialelor preamestecate cum ar fi sapa sau tencuiala.
Care sunt dotarile standard?
Orice pompa airless vine in dotare cu:
Exista furtunuri au diferite dimensiuni in functie de tipul de pompa pe care il achizitionezi, insa poti folosi un adaptor pentru a uni doua furtunuri si a obtine o flexibilitate mai mare atunci cand ai nevoie.
O pompa airless este prevazuta cu mai multe tipuri de filtre ( de admisie, pentru pistolul de pulverizare si de absorbtie), toate avand rolul de a impiedica impuritatile din material sa fie trimise spre pulverizare.
Pistolul de pulverizare iti ofera control in timpul pulverizarii si trebuie sa fie paralel cu suprafata pe care aplici material. Ai grija sa atasezi siguranta cu care este prevazut atunci cand nu folosesti pompa pentru a evita aparitia unui accident.
- Suport de duza
- Duza
Suportul de duza mentine duza intr-o pozitie fixa, iar duza determina raza de pulverizare pe care o obtii si debitul de material pe care il pulverizezi.
Care sunt avantajele utilizarii unei astfel de pompe?
Folosirea unei pompe airless iti aduce o serie de beneficii:
- Zugravesti cu pana la de 10 ori mai repede deci vei putea realiza mai multe lucrari decat in mod normal
- Ai o echipa care iti va oferi un randament constant in fiecare zi de lucru intrucat efortul depus este mai scazut
- Vei obtine rezultate de inalta calitate si iti vei usura intreg procesul de munca
- Pierderile de material sunt minime datorita pulverizarii precise pe care o ofera pompa airless
- Acoperi uniform orice suprafata indiferent de structura ei (crapaturi, fisuri)
Care sunt caracteristicile care conteaza cel mai mult ?
O pompa airless se diferentiaza prin:
- Modul de funcționare
Exista pompe pe piston, pompe pe membrana si pompe pe snec.
Pompele pe piston au o constructie complexa avand mai multe piese de schimb fapt care le ridica nivelul de fiabilitate. Practic, daca intreti pompa corespunzator va avea o durata de viata ridicata. In plus, constructia permite pulverizarea eficienta a mai multor tipuri de materiale.
Pompele pe membrana sunt pompe cu o durata de viata ridicata si potrivite cand vine vorba de materiale cu o vascozitate mica spre medie. Acest tip de pompe nu este recomandat pentru a pulveriza gleturi sau alte materiale cu o vascozitate ridicata.
Pompele pe snec sunt potrivite pentru materiale vascoase precum gleturi, adezivi si tencuieli decorative. Acestea sunt utilizate in general pentru lucrari mari. Au o constructie simpla, fiind destul de usor de schimbat piesele consumabile.
- Capacitate
Fiecare pompa airless are o anumita capacitate de pulverizare care determina debitul de material pe care il poti pulveriza pe minut.
Acesta poate fi chiar si de 1,8 litri pe minut cum este in cazul celei mai populare pompe de pe Airless Consulting, Graco GX21, destinata lucrarilor de tipul case si apartamente.
Debitul poate ajunge pana la 12 litri pe minut cum este pompa de glet Graco T-MAX 6912 destinata lucrarilor mari, industriale, de peste 5000 mp2.
- Tipul de material pe care il poate pulveriza
Exista pompe airless destinate pulverizarii materialelor mai putin vascoase ca a celor vascoase. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca nu exista o pompa care sa ofere acelasi randament pentru orice tip de aplicatie.
Fiecare pompa airless este fabricata pentru a aplica la performanta maxima un anumit material cum ar fi gletul in cazul pompelor de glet.
La ce trebuie sa fim atenti cand ne alegem propriul model?
Atunci cand alegi un model de pompa airless trebuie sa iei in considerare:
- Dimensiunea lucrarilor tale
Daca ai parte de lucrari frecvente de dimensiuni medii spre mari atunci vei avea nevoie de o pompa de o capacitate mai mare cum este cea de la Graco Ultra-MAX-II 795 care poate fi folosita simultat de pana la 3 operatori.
In schimb, daca ai parte de lucrari de tipul DIY si vrei sa vopsesi singur in mod profesional obiecte de mobilier sau suprafete de dimensiuni foarte mici atunci iti recomand un pistol de vopsit UltraMAX Cordless.
- Materialul pe care il pulverizezi
Daca lucrezi in mod normal cu materiale mai vascoase trebuie sa te asiguri ca alegi o pompa care sa poate pulveriza astfel de materiale.
Cum se face intretinerea in mod corect?
1.Pompe cu membrana
Acestea au un principiu simplu de functionare si nu au multe piese de schimb. O data pe an iti recomand sa ii inlocuiesti uleiul din baia de ulei. Daca folosesti pompa foarte des inlocuirea uleiului poate fi mai frecventa.
2.Pompe pe piston
Pentru pompele pe piston iti recomand kitul de intretinere care contine un ulei de ungere pentru piston, o clepsidra pentru duze si un lichid de intretinere.
Inainte de fiecare utilizare a pompei, unge pistonul cu uleiul corespunzator (introduci cateva picaturi). Astfel, aceasta si garniturile nu se vor uza prematur.
Lichidul de intretinere se dilueaza cu apa si se foloseste doar atunci cand pompa airless este deja curatata. Daca nu mai folositi pompa chiar si doar o saptamana, injectati acest lichid in pompa pana este scos pe retur, apoi opriti pompa.
Atunci cand veti reutiliza pompa, puteti colecta lichidul si sa il refolositi. Astfel, un litru de lichid de intretinere va putea fi folosit foarte mult timp.
3.Pompe cu snec
Pentru pompele cu snec iti recomand ca atunci cand depozitezi pompa mai mult timp, snecul sa fie plasat intr-un lichid special ca atunci cand repornesti pompa snecul sa nu se intepeneasca.
Toate pompele airless presupun intretinerea duzelor.
Duzele pompei au nevoie de intretinere corespunzatoare. Clepsidra TipClean este alegerea potrivita pentru a-ti depozita duzele intrucat le mentine constant intr-un mediu umed care faciliteaza reutilizarea lor.
Recomandarile noastre
Cea mai importanta recomandare este sa cureti pompa dupa fiecare utilizare. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi:
- Inlatura materialul care a ramas in galeria de admisie
- Inlatura duza si suportul acesteia, seteaza pompa pentru a aspira apa si astfel, reziduurile de material din pompa si furtun vor fi eliminate
- Curatati pulverizatorul cu apa.
- Curata filtrul de admisie tot cu apa, dezasambleaza-l si periaza-l.
- Curata suportul de duza si duza.
Noi suntem aici ca sa te ajutam!
Pentru orice alte intrebari, Airless Consulting iti sta la dispozitie. Nu ezita sa ne contactezi.
- Lasa-ne un mesaj pe Facebook
- Scrie-ne un comentariu mai jos
- Suna-ne la numarul de telefon 0724 071 111
Afla mai multe despre povestea Airless Consulting apasand aici.